TEB DUYURULARI 24/04/2017 00:00 5. BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

5. BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti 5 inci Başkanlar Danışma Kurulumuz, 13 Nisan 2007 tarihinde Ankara’da; IMS Health firmasının veri toplama girişimleri, Alliance Healthcare firmasının “Alphega Eczane” ve diğer bazı “danışmanlık / koçluk” firmalarının farklı isimlerle yürüttüğü çalışmalar ile SGK Protokol revizyon sürecine ilişkin bir değerlendirme yapmıştır. Yaptığı değerlendirme sonucunda Başkanlar Danışma Kurulumuz aşağıdaki Sonuç Bildirgesini başta eczacı meslektaşlarımız olmak üzere kamuoyu ile paylaşmaktadır:

Mevcut koşullarda eczanelerin ayakta kalabilmesi ve ilaç/sağlık hizmet sunumunu kesintisiz sürdürebilmeleri için çok ciddi mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin özü, eczanesinin başında canla başla hizmet veren eczacıların mesleklerine duydukları saygı ve halk sağlığının korunması/geliştirilmesi süreçlerine verdikleri değerdir.

Eczacı, kendi eczanesinde hizmet sunumu gerçekleştiren bağımsız sağlık profesyonelidir. 25.700 serbest eczacının ve onların temsilcisi olarak bizlerin bugüne kadar olduğu gibi bugün de tek bir talebimiz mevcut:

“İlaç ve sağlık hizmetinin vazgeçilmez neferleri olan, Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış eczanelerimizin, YAŞATABİLMEK İÇİN YAŞAMASI”.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve 54 Bölge Eczacı Odası olarak bu doğrultuda “hareket ettik, etmeye de devam edeceğiz.

Bilindiği üzere, “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol” 31.03.2016 tarihinde imzalanmıştır. İlgili Protokol’ün hükümleri gereği Nisan 2017 sonuna kadar karşılıklı taleplerin yer aldığı protokol revizyonunun imzalanması gerekmektedir. Bu çerçevede SGK bürokratları ile yoğun görüşmeler yapılmış ve karşılıklı birçok maddede uzlaşı sağlanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu da süreç hakkında bilgilendirilmiştir.

Karşılıklı taleplerin değerlendirildiği toplantılarda ciddi bir aşama kaydedilmiş ve Ek Protokol’ün imzalanması noktasında sona yaklaşılmıştır. Bu noktada, Türkiye’deki tüm eczacıların ve örgütümüzün talebi vakit kaybedilmeksizin protokol revizyonunun imzalanmasıdır. Revizyonun imzalanması ile halkımızın tıbbi malzemelere ücretsiz erişiminde çok önemli bir aşama kaydedilmiş olacaktır. Vatandaşlarımızın, Türkiye’nin 25.700 noktasındaki eczanelerimizden tıbbi malzemelere ulaşması mümkün olacaktır.

Toplantının bir diğer gündemi çerçevesinde; eczanelerimize yönelik “bayilik vermek”, “koçluk yapmak”, “veri toplamak” gibi farklı adlar altında yapılan dış müdahaleler konusunda yaptığımız değerlendirme sonucunda; her şeyden önce kamuoyuna ilan etmek isteriz ki;

Eczacılar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sağlık hizmetlerinin ve eczacılık mesleğinin ticarileştirilmesi girişimlerine karşı dimdik ayakta duracaktır.

Bizler, birkaç yıldır bağımsız eczanelerimize yönelik çok uluslu şirketlerin geliştirdikleri tehditler ile karşı karşıyayız. Ancak bilinmelidir ki; eczanelerimizi kuşatmaya ve sözde piyasa koşullarını bahane ederek adeta bağımsız eczanelerimize el koymaya niyetlenmiş girişimlerin sorumluları her daim eczacının dirayeti ve örgütlü tavrı ile karşılaşacaktır. Eczacılar, danışmanlık hizmeti adı altında çokuluslu firmaların bayiliğini yaptırmak suretiyle fiili zincirin önünü açan hiçbir uygulamaya müsaade etmeyecektir. Eczacıların, bu çok uluslu şirketlerinin ya da eczacı meslek örgütünün süzgecinden geçmemiş kişilerin akıl hocalığına veya “koçluğuna” ihtiyacı yoktur. Türk Eczacıları Birliği, eczacının tüm ihtiyaçlarını kurumsal bilgi ve kapasitesiyle karşılamaya hazırdır, bu konuyu gündemine almıştır ve acilen bu ihtiyaca cevap üretmek üzere harekete geçecektir.

Türk Eczacıları Birliği ve 54 Eczacı Odası olarak, bu ve benzeri girişimleri devam ettirmeyi düşünenleri de uyarıyoruz! Eczacının bağımsız varlığını tehdit etmekten vazgeçmezseniz, Türk Eczacıları Birliği’nin ve Türkiye’deki 32.000 eczacının örgütlü gücünü karşınıza almış olacaksınız.

Eczacının onuru ve şerefi ile giydiği “beyaz önlük” yerine çok uluslu bir şirketin önlüklerini giydirmeye yeltenenlere en sert yanıtı vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Eczacılar Birlik’te güçlerine güç katacak,

Gelecekte de bağımsız eczanelerini yaşatacaklardır.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

VE