TEBEOS TEBEOS
Konu : DEAKTİVASYON SÜRECİNDE SIK SORULAN SORULAR
Tarih : 25-10-2016
Sayı : 0018/25102016

Deaktivasyon süreci boyunca Çağrı Merkezimize gelen çağrılardan, Facebook grubumuzdaki paylaşımlardan yola çıkarak, kullanıcılarımızın yoğun olarak yanıt aradıkları sorulara dair bilgi dosyası hazırlanmıştır.




Deaktivasyon sürecinde sık sorulan sorular?

Deaktivasyon bildiriminde emanetlerim zarar görür mü?
Deaktivasyon bildirimlerinde emanet karekodların kontrolü yapılmaktadır. Emanet karekodlar deaktivasyon işleminde hariç tutulmaktadır.
Hatalı Deaktivasyon Bildirimi Yaptım Tüm Deaktivasyon Bildirimini Nasıl İptal ederim?
Deaktivasyon ekranında bulunan “Tüm Deaktivasyon İşlemini İptal Et” butonu ile tüm deaktivasyonu iptal edebilirsiniz.
Rafımda olan karekodları yanlışlıkla deaktivasyon bildirimi yaptım bu karekodları nasıl kurtarabilirim?
Muhasebe ve Stok İşlemleri --> Stok Düzeltme Hakkı menüsünde bulunan “Deaktivasyon Bildirimi İptal İşlemleri” sekmesinden tekil veya çoğul karekodların iptalini sağlayabilirsiniz.
Stok düzeltme hakkından en son hangi tarihte faydalanabilirim?
30 Kasım 2016 Tarihine kadar Deaktivasyon bildirim işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Stok Sayımını nasıl yapabilirim?
Muhasebe ve Stok İşlemleri --> Stok Sayım --> Karekodlu Stok Sayım menüsünden gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bilgi için http://eski.teb.org.tr/teb/tebeos/versiyon/6835/stok_Sayim_01.html adresini ziyaret edebilirsiniz.
Karekodlu Stok sayımı yapmak zorunda mıyım?
Deaktivasyon bildirimini yapabilmek ve TEBEOS içinde stoklarınızı en doğru şekilde yönetebilmeniz için Karekodlu Stok Sayımı yapmanız gerekmektedir.
Stok Sayımına emanetlerimi nasıl aktarabilirim?
Stok sayımı sırasında Emanetleriniz fiili olarak rafta bulunmadığı için stoğa dahil edilmemektedir. Emanetteki ilacın reçetesi girildiğinde mahsup edilmekte, emanetteki ilaç silindiğinde (Emanet geriye getirildiğinde) stoklara dahil edilmektedir.
Stok sayımı sırasında satış-alış yapabilirmiyim?
Karekodlu Stok Sayımı sırasında alış-satış işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. TEBEOS ekibi olarak önerimiz sayım esnasında kontrolünüzün ve dikkatinizin üst seviyede olacağı bir zamanda sayımınızı gerçekleştirmeniz yönündedir.
İTS'den stok dosyasını nasıl indirebilirim ve nasıl yükleyebilirim?
www.its.gov.tr adresinden “Online İşlemler” menüsüne girip İTS Kullanıcı Adı (GLN Numaranız ve sonun 4 adet 0(sıfır) eklenmiş hali Örn:8680011111110000) ve İTS şifreniz ile giriş yapmanız ve “Stok İndir “ bölümünden İTS Stok dosyanızı indirmeniz gerekmektedir. Bu işlemleri TEBEOS içinde yapmak isterseniz Raporlar ve İstatistikler --> İTS Portal menüsünden İTS portalına girebilirsiniz, Stok İndir menüsünden İTS stoklarınızın indirilmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.

Dosyanın hazırlanması İTS Sunucularındaki yoğunluğa göre değişmektedir. Dosyanın hazır olup olmadığına dair saatlik kontrol yapmanızı öneririz. Dosyayı indirdikten sonra Winrar – Winzip – 7Zip gibi sıkıştırma programlarıyla dosyayı açmanızı içindeki .csv veya .xls dosyasını bilgisayarınıza çıkartmanızı öneririz. Detaylı bilgi için http://eski.teb.org.tr/teb/tebeos/versiyon/6835/ITS_PORTAL.html adresini ziyaret edebilirsiniz.
Stok sayımından sonra unuttuğum ürünleri tekrar sayıma okutup güncelleme yaptım, stok düzeltme ekranında bu son yaptığım sayım geçerli olur mu?
Deaktivasyon işlemini yapmadan önce stok düzeltme yapıldıysa yeni yapılan stok güncelleme geçerli olur. Eğer deaktivasyon işlemi yapıldıktan sonra stok düzeltme yapıldıysa geçerli olmaz. Bu durumda, “Tüm Deaktivasyon İşlemini İptal Et” butonu ile deaktivasyonun tamamı iptal edilmeli, sonrasnıda çıkan “Stok Düzeltme Hakkı İşlemlerine Yeniden Başlamak İstiyor musunuz?” sorusuna evet demeniz ve sürece baştan başlamanız gerekmektedir.
Stok sayımını bugün yapsam ama its dosyasını 2-3 hafta sonra indirip deaktivasyon bildirimi yapabilir miyim?
Elbette yapabilirsiniz. Stoklarınızı güncel tutmanız ve kontrollü takip etmeniz dahilinde İTS dosyasını Karekodlu Stok Sayımınızdan sonraki zamanlarda yükleyebilir ve deaktivasyon işleminizi yapabilirsiniz.
Sadece karekodlu stok sayımı yaptım, barkodlu sayımı sonra yapsam olur mu?
Barkodlu ürünlerinizi KArekodlu Stok Sayım ekranında Karekod alanına barkod okutarak veya üst bölümde bulunan Ürün Seçme bölümünden ekleyebilir, sayım miktarını elle belirleyebilirsiniz. Sayım sürecinde tüm sayımı yapmanızı öneriyoruz.
Stok sayımında okutmayı unuttuğum ürünler var ne yapmam lazım?
Muhasebe ve Stok İşlemleri --> Stok Sayım --> Karekodlu Stok Sayım modülünde unuttuğunuz karekodları okutabilirsiniz. Ekranın altında bulunan “Stok Sayımını Tamamla --> Sadece Sayılan Ürünlerin Stok Miktarlarını Güncelle” seçeneğini kullanılarak saydığınız ürünlerin stoklarını güncelleyebilirsiniz.
Reçetesini girdiğim ama karekodlarını okutmadığım medula reçetelerim var. Sayımdan önce bu satışları yapmalı mıyım?
Sayımdan önce karekodları reçetelere girmenizi öneririz, arekodları sayıma dahil etmelisiniz.
Ayrı zamanlarda yapılan stok sayımları birleştirilemez mi?
Stok sayımı dikkati ve konsantrasyonu yoğun olan bir iş olması sebebiyle stok sayım birleştirmeyi önermiyoruz. TEBEOS içinde bu şekilde bir modülümüz bulunmamaktadır.
Muhasebeye hangi listeyi vereceğim?
Muhasebe ve Stok İşlemleri --> Stok İşlemleri --> Envanter Listesi ekranında Stok Miktarı 0 dan Büyük olanlara göre sorgulama yapmanızı ve KKİ Sonrası DSF Toplamı (KDV Hariç Maliyet Tutarları) başlığında bulunan tutarlar vermenizi öneririz.


Not: Herhangi bir problemle karşılaşmanız halinde 444 3 329(ECZ) numaralı çağrı merkezimizden, http://tebeos.teb.org.tr adresindeki web sitemizden veya tebeos@teb.org.tr e-posta adresimizden bizimle iletişeme geçebilirsiniz.