TEB DUYURULARI 14/07/2023 00:00 BASIN AÇIKLAMASI

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin bugün yapılan 2022-2023 öğretim yılı mezuniyet töreninde, meslek örgütlerine yönelik olarak üniversitenin köklü geçmişine ve demokratik kültürüne yakışmayan bir tavır sergilenmiştir.

Genç meslektaşlarımızın mezuniyet sevinci ve gururuyla mesleğe ilk adım attıkları bu çok özel günde, onların mutluluğuna ortak olmak, heyecanlarını paylaşmak amacıyla Türk Eczacıları Birliği Başkanımız ve II. Başkanımız törene katılmış, ancak Hacettepe Üniversitesi Senatosu’nun aldığı karar gerekçe gösterilerek Birliğimize genç mezunlara hitap etme imkânı tanınmamıştır.

Genç mezunları mesleğe ilk adımlarını atarken varlıklarıyla desteklemek, sözleriyle yüreklendirmek isteyen ve kuruluş temeli Anayasa’ya dayanan meslek örgütümüzün temsilcilerine yönelik konuşma yasağını anlamakta güçlük çekiyor, kabul edilemez buluyoruz.

Bu antidemokratik tavır, çağdaş bir toplumda yeri olmaması gereken tahammülsüz bir uygulamanın ürünüdür. Hacettepe Üniversitesi gibi saygın ve köklü bir akademik geçmişi bulunan yükseköğretim kurumumuza asla yakışmamıştır. Unutulmamalıdır ki çağdaş toplumlarda bilimin ve ilerlemenin temsilcisi olan akademik kurumlar, meslek birlikleriyle etkileşim halinde topluma katkı sağlarlar.

Türk Eczacıları Birliği olarak, bir sonraki mezuniyet töreninde bu antidemokratik uygulamaya son verileceğine inanıyoruz.

Bu vesileyle bütün yeni mezun meslektaşlarımıza “Büyük Eczacılık Ailemize hoş geldiniz” diyoruz.