TEB DUYURULARI 09/03/2022 00:00 BASIN AÇIKLAMASI KADINLARIN GÜVEN İÇİNDE YAŞADIĞI BİR DÜNYA YARATMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Bundan 165 yıl önce, 40 bin dokuma işçisi kadın, kendilerine dayatılan ayrımcılığı reddederek toplumsal mücadelenin en ön saflarında yer aldı. Bu anlamda 8 Mart, hak mücadelesi veren bütün kadınlara saygı duruşu niteliği taşımaktadır.

Son yıllarda kısmi ilerlemeler kaydedilmesine karşın halen çok sayıda kadın, özellikle çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile karşı karşıya kalmakta “ucuz emek gücü” olarak görülmektedir.

Ne yazık ki ülkemizde, her toplumsal kesimden ve her meslekten, kadına karşı şiddet her geçen gün artarak devam etmektedir. Kadına yönelik şiddet, hem bir insan hakları ihlali hem de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin acımasız bir yansımasıdır. Şiddete sıfır tolerans anlayışının adalet mekanizmalarında yerleşmesi, şiddet gösterenlere karşı mevcut yasaların ve cezai müeyyidelerin caydırıcı şekilde uygulanması en temel noktadır. Kadınların güven içinde yaşadığı, güçlendiği ve toplumu da güçlendirdiği bir dünya yaratabilmek hepimizin görevidir.

Toplum sağlığını üstün tutan bir sağlık meslek örgütü olarak, sayıları 40 bini aşan eczacımızla ülkemizin her yerinde kadın sağlığına katkı sunuyor, bu konuda kapsamlı çalışmalarımızı hayata geçirmeye devam ediyoruz.

HPV AŞISI RUTİN AŞILAMA TAKVİMİNE DAHİL EDİLMELİ

Bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı verilerle ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olarak tanımlanan rahim ağzı kanserinin önlenmesinde etkili olan HPV (Human Papilloma Virus) aşısına dikkat çekmek istiyoruz. Bir halk sağlığı sorunu olan rahim ağzı kanserinin önlenmesinde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar bulunmaktadır. Eğer kız çocuklarının %90’ı aşılanır, kadınların %70’i düzenli taranırsa rahim ağzı kanseri artık korkulu bir rüya olmaktan çıkacaktır. DSÖ kız çocuklarının 15 yaşına kadar HPV’ye karşı aşılanmasını önermektedir. Türk Eczacıları Birliği olarak HPV aşısının ülkemizde bir an önce rutin çocukluk çağı aşılama takvimine dâhil edilmesini ve uygulanmasını öneriyoruz.

BARIŞ KOŞULLARI EGEMEN OLSUN

Öte yandan dünyanın yeni bir insanlık sınavından geçtiği bugünlerde Ukrayna’da yaşanan savaş ortamından derin üzüntü duyuyoruz. Özellikle siviller ve çocuklar daha fazla zarar görmeden, barış koşullarının bir an önce bölgede egemen olmasını diliyoruz.

Kadına yönelik şiddetin, baskının, her türlü ayrımcılığın son bulduğu, eşit, adil ve barış ortamının hüküm sürdüğü bir gelecek umuduyla tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.