TEB DUYURULARI 01/10/2021 00:00 Basına ve Kamuoyuna

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun "fonksiyonel tıp" konusunun altında yer alan homeopatik tıbbi ürünlerin yasal çerçeveye kavuşması için bir süredir devam eden çalışmaların son aşamaya ulaştığına dair haberler basına yansıdı. Bu doğrultuda homeopatik tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması ve satışının sadece eczanelerden güvenli bir şekilde yapılmasının sağlanacağı öğrenildi.

Her şeyden önce, söz konusu ürünlerin Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altında olması halk sağlığı adına çok önemli bir adımdır. Bunun yanı sıra homeopatik tıbbi ürünlerin satışının yalnızca, doğru ve güvenilir bilginin adresi olan eczanelerimizde ve eczacının gözetiminde yapılacak olması olumlu bir gelişmedir. Tedaviye ve ilaca dair her türlü uygulama sağlık çalışanlarının gözetiminde, bilimsel çerçevede yapılmalıdır. Sağlık otoritelerinin homeopatik tıbbi ürünlerin denetimlerini dikkatli, planlı ve kurallar dâhilinde yapması da son derece önemlidir.

Öte yandan, defalarca vurgu yaptığımız bir konuya yeniden değinmek isteriz. Bilindiği üzere COVID-19 ile birlikte takviye edici gıdalara ve bitkisel ürünlere olan eğilim toplumda artırmış durumdadır.  Bunun yanı sıra ne yazık ki takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlere ilişkin merdiven altı üretimlerle, bu alanı fırsata çevirmek isteyen kişilerle, yanıltıcı reklamlarla ve sahte ürünlerle de sık karşılaşmaya başladık. Ayrıca ilaçlar ve ilaç kategorisinde değerlendirilmesi gereken tüm ürünlerin olduğu gibi takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlerin; üretimi, saklama koşulları, dağıtımı, imhası gibi basamakları mutlaka sağlık profesyonellerinin gözetiminde olmalıdır. Bu ürünlerin yerinin eczaneler, bu ürünlerle ilgili söz söyleyebilecek kişilerin yalnız ve yalnızca hekimler ve eczacılar olduğunu hatırlatıyor; takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlere ilişkin gerekli düzenlemelerin de yapılarak tıpkı homeopatik tıbbi ürünlerde olduğu gibi yalnızca eczanelerde, eczacının gözetiminde halka ulaştırılmasını talep ediyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.