GEO DUYURULARI 25/07/2020 00:00 BASINA VE KAMUOYUNA KADINA ŞİDDET DURMUYOR. ARTIK DURMALI!

24.07.2020

BASINA VE KAMUOYUNA

KADINA ŞİDDET DURMUYOR.

ARTIK DURMALI!

Son yıllarda kadın cinayetleri, kadına karşı şiddet sistematik bir şekilde artarken; kadınlar bir yandan hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasi alanda var olma mücadelesi vermeye bir yandan da toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle ihlal edilen yaşam haklarını korumaya çalışmaktadır.

Ülkemizde Ocak ayından itibaren 148,son 1 ay içinde 29 kadın öldürüldü. En son Muğla'da üniversite öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin’in, Cemal Metin Avcı tarafından katledilmesinin üzerinden çok zaman geçmeden İstanbul'da Bahar, Diyarbakır'da Mücella, kocaları tarafından katledildi.

Devlet kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kadın cinayetlerinin önüne geçmek için gerekli mali, kurumsal ve toplumsal her önlemi almakla yükümlüdür. Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kamuoyunda bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi bu süreçte bir kez daha gündeme gelmiştir. Bu sözleşme, 11 Mayıs 2011'de ilk olarak Türkiye tarafından imzalandığı için İstanbul Sözleşmesi adını almış ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlülüğe girmiştir. İstanbul sözleşmesi kadına karşı şiddeti insani hak ihlali olarak tanımlayan ilk bağlayıcı uluslararası düzenlemedir. Şiddete karşı yasal bir güvence olan İstanbul sözleşmesi kadınları kamusal ve özel alanda koruyan bir sözleşmedir. "Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik ev içi şiddet de dahil her türlü şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir"

Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği ve sivil toplum örgütleri olarak Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini kınıyor, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için; 6284 sayılı Kanunun ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının önemini ısrarla vurguluyoruz. Toplum ve kadınlarımız bu sözleşmenin savunduğu ilkelere ihtiyaç duymaktadır. İstanbul sözleşmesinin esnetilmesi veya askıya alınması büyük bir hata olacaktır.

Bu vesileyle Pınar Gültekin ve öldürülen tüm kadınları saygıyla anarken, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği olarak imza atan odalar;

27. GALMED Gaziantep Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği
  28. Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkârları Odası
  29. Şahinbey Lions Kulübü

52.Gaziantep Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği 31.Gaziantep Kadın Sağlığı Derneği