TEB DUYURULARI 12/09/2019 00:00 Etil Alkol Dağıtımı Hakkında

41.A.00/17338

10.09.2019

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA

İlgi: 13.03.2019 tarih ve 11721 sayılı yazımız.

İlgi yazımız ile; Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin, Etil alkolün piyasaya arzı başlıklı 20'nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan

"Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol: Eczaneler ve hastaneler gibi sağlık kuruluşları için, 2 ve 5 litre hacimli kaplar içinde ambalajlanmış olarak kullanıma sunulan denatüre edilmemiş etil alkoller, sadece etil alkol üretim tesisinde ambalajlanır ya da ambalajlı olarak ithal edilir. Yetkili etil alkol dağıtım firmaları tarafından piyasaya arz edilen bu etil alkoller etil alkol toptan satış belgesi veya etil alkol ve metanol toptan satış belgesini haiz satıcılar eliyle eczane ve hastane gibi sağlık kuruluşlarının kullanımına sunulur." hükmüne istinaden eczacıların tıbbi kullanım amacıyla temin ettikleri etil alkolün eczanede kullanımları haricinde satışını yapmaları halinde adli ve idari yaptırım uygulanabileceği bildirilmişti.

Konu hakkında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Birliğimize iletilen yazıda;

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun doğrultusunda açılan ve faaliyet gösteren eczaneler tarafından tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün sadece ecza depolarından aylık 2 litre olarak temin edilebileceğinin belirlendiği, 81 İl Sağlık Müdürlüğüne gerekli bilgilendirmenin yapıldığı iletilmektedir.

Eczanelerin etil alkol kullanımı için sınırlama getirilmesi ile ilgili olarak, eczaneler için tıbbi kullanım amaçlı alkol için azami temin edilebilecek miktarın sınırlandırılmasının, majistral ilaç temini açısından sorunlara neden olacağı ve kişilerin tedavisini temin için düzenlenecek majistral reçetelerinin karşılanmasında aksaklık ve gecikmelere ve dolayısıyla tedavinin aksamasına sebep olabileceği yönündeki görüşümüz ve belirlenen limitin yeniden değerlendirilmesi talebimiz Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na iletilmiştir.

Kurum yazısı ekte yer almakta olup, bilgilerinizi ve konu hakkında üyelerinizin bilgilendirilmesini saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman Üney

EK: