TEB DUYURULARI 26/09/2017 00:00 Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının Denetimleri ve Eczanelerden İşletme Kayıt ve Onay Belgesi İstenmesi Hakkında Yürütülen Çalışmalar

T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taşra teşkilatları tarafından eczanelerde denetim yapıldığı ve eczanelerden “İşletme Kayıt ve Onay Belgesi” almalarının istendiği, eczacılar tarafından bu belge temin edilmediği takdirde ise para cezası uygulamaları yapıldığı bilinmektedir.

Bilindiği üzere, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrası;

“Eczaneler için ayrıca başka herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz.”;

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’in denetimle ilgili maddesi ise;

Denetime yetkili olanlar

MADDE 46 – (1) Eczane denetimleri, Kurum sağlık denetçileri, sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı, sağlık müdürlüğünde görevli eczacı yoksa ildeki Bakanlık ve bağlı kuruluşlarına ait kurum ve kuruluşlarda görev yapan ve sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı veya resmi tabip tarafından yapılır.”

şeklinde düzenlenmiştir.

Eczanelerin faaliyetlerine yönelik olarak, yukarıda da belirtilen mevzuat düzenlemeleri gereğince denetime yetkili kuruluş Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleridir. Buna karşılık, eczanelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlandırılan bazı ürünlerin ve gıda takviyelerinin satılması gerekçe gösterilerek, anılan Bakanlığın taşra teşkilatları tarafından yapılan denetimlerin mevzuata aykırı olduğu ve sonlandırılması gerektiği, Birliğimiz tarafından defalarca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirilmiş, konu Sağlık Bakanlığı’na da aktarılarak, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından da, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişim yapılması ve ilçe teşkilatlarınca eczanelerde denetim yapılmasına son verilmesinin istenmesi sağlanmıştır.

Önceki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik ile Merkez Heyetimiz tarafından yapılan görüşmede, eczanelerin yasalara uygun çerçevede gıda işletmesi olarak değil sağlık kuruluşu olarak değerlendirilerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlükleri tarafından eczanelerde “Kayıt ve onay belgesi” aranması işlemlerinin iptal edilmesi talebimiz iletilmiştir.

Konu hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulaması ısrarla sürdürülmekte olduğundan, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti olarak yeni Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanı Sayın Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba’dan da randevu talebimiz bulunmakta olup, Eylül ayı başında konu yazı ile tekrar iletilmiştir.

İşletme ve kayıt belgesi almadığı gerekçe gösterilerek para cezası uygulanan meslektaşlarımızın bu cezaya yönelik yargı yoluna başvurma hakkı saklı bulunmaktadır. Ülke genelinde çok sayıda ilimizde, meslektaşlarımız tarafından açılan ve kazanılan dava örnekleri mevcut olup, dava sonuçlarına göre, ilçe teşkilatları tarafından uygulanan para cezaları iptal edilmiştir.

Konu, Birliğimizin gündeminde olup, eczanelerden işletme kayıt ve onay belgesi istenmesi uygulamalarının sonlandırılmasına yönelik olarak ilgili Bakanlık nezdinde çalışmalarımız devam etmektedir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.