GEO DUYURULARI 29/08/2016 00:00 KAMUOYUNA DUYURU!

KAMUOYUNA DUYURU!

Ülkemizde artarak devam eden terör olayları ve sınırımızın hemen dışında Suriye’de devam eden iç savaşın etkilerinden korunabilmek adına her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz günlerde, 15 Temmuz gecesi yakın tarihimizin en korkunç darbe girişimlerinden birine tanıklık yaptık.

Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek olan bu darbe girişimiyle; yıllardır devletin her kademesine sızan bir terör örgütünün savaş uçakları, helikopter ve tanklarla kendi halkını katlettiğine, Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve birçok devlet binasını bombalayarak halkın iradesini yok saymaya çalıştığını hep birlikte izledik.

Yaşanan bu vahşete karşın Halk, Parlamentoya, Seçilmiş Hükümete ve Demokratik Sisteme canı pahasına sahip çıkmış ve bu darbe girişimini engellenmesinin baş mimarı olmuştur.

Bu vesile ile Milli İradeye sahip çıkan ve bu amaç uğruna canını veren 241 Demokrasi Şehidimize bir kez daha Allahtan Rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor ve bu kalkışmayı gerçekleştiren vatan hainlerini lanetliyoruz.

Eczacı Örgütleri olarak tıpkı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atatürk’ün bizlere emanet ettiği parlamenter demokrasinin, Cumhuriyetin ve halkın iradesinin yanında, darbelerin karşısında olmaya devam edeceğiz.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen, demokrasi ve darbe karşıtlığı etrafında; siyasi partiler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve toplumun diğer kesimleri arasında oluşan hoşgörü ve toplumsal mutabakat ortamı, bu olumsuzluklardan çıkış ve toplumsal kutuplaşmayı ortadan kaldırmak için önemli bir fırsat sunmaktadır ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

Hain darbe girişiminin hemen ardından, birçok kurum ve kuruluş ne olduğunu anlamaya çalışırken, İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile darbe karşıtlığını net bir dille ifade etmiştir.  Fakat yaptıkları açıklamada, yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek bazı bölümlerin bulunması ve tepkilere neden olması sebebi ile yazı odanın internet sayfasından kaldırılmış ve bir düzeltme yazısı yayınlanmıştır. Fakat daha sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul Eczacı Odası yönetiminin görevden alınması talebi ile bir dava açılmıştır.

İstanbul Eczacı Odasının açıklamasının davaya konu olan bölümlerinin içeriği ile ilgili tartışmaya girmeden, yanlış anlaşılıp anlaşılmadığından azade biçimde ve bu bölümlere ilişkin fikrî eleştiri hakkı saklı kalmak üzere; seçilmiş yöneticilerimizi görevden almak talebiyle açılan davanın darbe girişimi sonrasında demokrasi üzerinde oluşmuş toplumsal mutabakat atmosferini zedeleyeceği açıkça ortadadır. Ayrıca demokrasi açısından, seçilmiş yöneticilerin yine seçimle görevden alınması gerektiği konusundaki genel yaklaşım meslek örgütü yöneticileri açısından da geçerli olmalıdır.

Bu bakımdan, biz aşağıda imzası bulunan Eczacı Odaları başvurunun sahibi Sağlık Bakanlığımızın, tüm siyasi çevrelerin bir araya geldikleri ve birbirlerine karşı açmış oldukları davaları geri çektikleri mevcut uzlaşma ortamında, demokratik teamüller gereği, seçimle gelen seçimle gider ilkesi doğrultusunda açmış olduğu davayı yeniden değerlendirmesini ve geri çekmesini talep ediyoruz.

1. Bölge İzmir Eczacı Odası
  2. Bölge Adana Eczacı Odası