GEO DUYURULARI 26/10/2018 00:00 Majıstral İlaçlar Hakkında

Sayı:2018/1794                                                                                          26/10/2018

Değerli Meslektaşlarım,

25.01.2018 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Türk Eczacıları Birliği’ne gönderdiği yazıyla majistral formüllere katılan müstahzarların miktarının medula provizyon sisteminde kayıtlı kullanım sürelerine uygun olması gerektiğine ilişkin yazı 22.02.2018 tarihinde yayınlanmıştı.

Odamıza gelen başvurulardan ve üst itiraz komisyonunda görüşülen dosyalardan elde edilen verilere bakıldığında bu yazının yeniden hatırlatılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Majistral formülün kişiye özel bir ilaç olduğu ve formülasyonun bütünlüğünün bozulmaması için majistrallerin içinde yer alan müstahzarların farmasötik form farkı olmaksızın medula sistemindeki kullanım süresine bakılarak 10 günü geçmeyecek şekilde majistral hesabına dahil edilecektir. 10 günü geçen kutu adedinin bedeli ise hastadan tahsil edilecektir. Majistral hesabının altına ‘‘……… kutu ………. İlacının bedeli hastadan tahsil edilerek formülasyona eklenmiştir’’ ibaresi yazılıp karekod sonlandırması yapılacaktır.

Örneğin; formülasyona eklenecek 5 kutu şampuan, losyon, krem, pomad  vb. olduğunda bu ilacın bir kutusunun meduladaki kullanım süresi 7 gün ise 2 kutusu majistralin hesabına katılacak,3 kutusunun bedeli hastadan tahsil edilerek 5 kutu ilacın karekod sonlandırması yapılacaktır.

Odamızın bu konudaki görüşü; majistral ilaçlar kişiye özel hazırlanan ürünler olup, içerisinde müstahzar olsa bile hazırlanan formül yeni bir ilaç olduğundan prospektüs ve meduladaki sınırlamalardan bağımsız olması gerektiği yönündedir.

Konu ile ilgili çalışmalarımız kurum nezdinde devam etmekte olup, meslektaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için majistral ilaçların hazırlanması ve hesaplanması noktasında yukarıdaki uyarıların dikkate alınması gerekliliği önemle rica olunur.

Yönetim Kurulu Adına

Ecz. Serdari DALSÜREN