TEB DUYURULARI 25/03/2020 00:00 VATANDAŞLARIMIZA SESLENİYORUZ: BİLGİ KİRLİLİĞİNE GEÇİT VERMEYİN, SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!

VATANDAŞLARIMIZA SESLENİYORUZ:
BİLGİ KİRLİLİĞİNE GEÇİT VERMEYİN, SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!

Gün geçmiyor ki, COVID-19 hastalığından korunmak için yeni bir spekülasyon ortaya çıkmasın. Son olarak, kinin içeren toniklerin COVID-19 hastalığından koruduğuna dair spekülatif bilgilerin yaygınlaşmasıyla bazı vatandaşlarımızın tonik stoklamaya başladığı duyumları Birliğimize ulaşmıştır.

Daha önce de ifade ettiğimiz üzere belirli sıtma türlerinin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin'in veya klorokin'in, COVID-19 hastalığına karşı koruyucu etkisi tartışmalıdır; bu durum göz önünde bulundurulursa hangi kinin tuzunu içerdiğini bilmediğimiz toniklerin kullanılması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir. Sıtma tedavisinde kullanılan kinin'in yüksek miktarlarda alınmasının yan etki ve ilaç etkileşimi olasılığı yüksektir. Dolayısıyla taşıdığı bu olası riskler dışında, kinin içeren tonikler vücuda aşırı kalori, şeker/katkı maddesi ve sıvı yüklenmesine neden olarak sağlığı bozucu sonuçlar doğurabilecektir.

COVID-19’dan korunmak amacıyla sağlık otoriteleri ve uzmanlarınca önerilmeyen ve doğrulanmayan uygulamalara; bilgi kirliliği yaratan kulaktan dolma bilgilere hiçbir biçimde itibar etmeyin, sağlığınızdan olmayın.