GEO DUYURULARI 22/10/2019 00:00 Plazma Ürünleri Hk.

8.BÖLGE GAZİANTEP ECZACI ODASI

TEL: 0 (342) 3229030-31   FAX: 0 (342) 3229074

www.gaziantepeo.org.tr gaziantepeo@hotmail.com

Sayı:2019/2024                                                                                                                                                       22.10.2019

Değerli Meslektaşlarım,

Bildiğiniz gibi SGK, Sağlık Bakanlığı ve bir ticari firma arasında yapılan protokol ile plazma ürünleri sağlık bakanlığına bağlı hastanelerden ayakta tedavi kapsamındaki hastalarada verilmeye başlandı.
Odamız aracılığı ile eczanelere sıra ile dağıtımı yapılan bu ürünlerin hastaya tek bir firma aracılığı ile ulaştırılması eczane ekonomileri üzerine ciddi etkiler yaratacaktır.
Yıllık Pazar’ı 5 milyar lirayı bulan ilaç grubu ile ilgili yapılan bu protokol hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. Bu duruma itiraz için CİMER'e kişisel başvuru yapabiliyoruz.
Başvuruların çok olması sesimizin daha fazla duyulmasını sağlayacaktır. Bu amaçla hazırlanan örnek yazı ektedir.Bilgilerinize sunarım.

Yönetim Kurulu Adına

Ecz. Serdar DALSÜREN

SGK GSS Genel Müdürlüğünün, SB Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği 30.07.2019 tarih E.11019638 sayılı yazıda ihtiyaç duyulan plazma ürünlerinden en yüksek maliyetliler(Albümin-IVIG-Faktör VIII-Faktör IX) sadece Maxicells İlaç Sanayii A.Ş.  tarafından dağıtılacağını belirterek;Bu dağıtımın sadece SHS bünyesinde yer alan Eczanelere yapılacağını, ürünlerin perakende satış fiyatının ve kamu fiyatlarının dikkate alınmaksızın , sadece farmasötik eşdeğeri dikkate alınarak tüketileceğini, ayakta tedavide ürünlerinin Hastane Eczaneleri tarafından hastaya teslimatının yapılacağı ve Özel Dağıtım modeline tabi ilaçlarda uygulanan Ön Provizyon işleminin Plazma Projesi kapsamındaki ürünler için aranmayacağı ve ayakta tedavi gören hastalara yazılan reçetelerin de SHS tarafından ve  bünyesinde bulunan eczanelerden(hastane eczanelerinden) direkt olarak hastaya teslim edilmesi açıkça belirtilmiştir. Bu uygulama ile kamu yararı ve kamu kaynakları gözetilmeksizin tek bir firmadan ürün tedarik edilmesi ve sadece o ürünlerin kullanılması ve tüketilmese bile ürünlerin ödemesi kurum tarafından garanti edilmekte, fiyatının da ne olacağı denetim dışı bırakılmaktadır.Bu ilaçların sadece hastane eczanelerinden ayaktan tedavi alan hastalara da verilerek serbest eczanelerin devre dışı bırakılmasına sebep olunmuştur.Hukuk dışı ve haksız olan bu işlem mağduriyetime yol açmaktadır.Geri alınmalıdır.Saygılarımla.